Boeing разглежда вариант да модернизира модела 767Boeing разглежда вариант да постави нови двигатели на своя широкофюзелажен модел 767 и да го предлага, както за карго, така и за пътнически полети след средата на следващото десетилетие. Това съобщава FlightGlobal, позовавайки се на собствени източници.

Ако Boeing се реши на подобен ход и ако предложи и пътническа версия, това много вероятно да е края на проекта NMA (New Mid-market Airplane), който предвиждаше създаването на нов широкофюзелажен пътнически самолет с капацитет от 220 – 260 пасажери.

Според FlightGlobal, проучването е известно под индекса 767-XF и планира да използва модела 767-400ER за основа, като той да се сдобие с двигатели GE Aviation Genx (използвани от Boeing 787 и 747-8). Интеграцията на новите мотори с по-голям диаметър ще наложи и някои промени по 767 за осигуряване на необходимия клиренс. Освен това се предвиждат и други консервативни промени по конструкцията.

Очаква се новият вариант на 767 да полети около 2025 г., ако бъде взето решение за създаването му.

Основният фокус на Boeing е пазарът за карго превози, където 767 продължава да се продава повече от добре, но върви и проучване за създаване на пътнически вариант, който потенциално може да елиминира нуждата от NMA, по който Boeing работят вече няколко години, но все още не са решили да продават официално.

От Boeing са отказали директен коментар за FlightGlobal, но са потвърдили, че има сериозно търсене на карго 767 и че компанията винаги е готова да работи за по-доброто обслужване на клиентите си.

В последните години има сериозен шум около т.нар. „средна част на пазара”, която е между тяснофюзелажните пътнически самолети и големите широкофюзелажни лайнери. Това трябва да са самолети за 220 – 260 пасажери, които да летят на дистанции от около 9000 km.

Airbus в момента атакува този пазарен сегмент с два самолета -  A321LR/XLR и A330neo, докато Boeing работеха върху изцяло новия NMA.

Ако подобрения 767 стане факт, Boeing е възможно да пренасочат финансови и инженерингови ресурси за създаването на нов тяснофюзелажен авиолайнер, който да замести проблемния Boeing 737 Max, който не лети от седем месеца.

Boeing 767 влиза в търговска експлоатация през 1982 г., като до момента са произведени 1165 самолета от този тип. Има да се изпълняват още 105 поръчки – 60 за карго версията 767-300F (на снимката) и още 45 за танкера KC-46.

Коментари

blog comments powered by Disqus