Черна гора купува Bell 505ВВС на Черна гора ще се сдобият с четири леки еднодвигателни вертолета Bell 505. Това съобщава сръбския авиационен портал Tango Six.

Новината е била съобщена от черногорския военен министър Предраг Бошкович пред депутати от комисията по отбрана към черногорския парламент. Не се съобщават детайли по сделката, като например нейната стойност и срока за доставка.

През този април Bell 505 бе официално презентиран пред въоръжените сили на Черна гора, като потенциален заместник на еднодвигателните газотурбинни вертолети SA341 Gazelle, които се експлоатират от ВВС на страната.

Черна гора ще се превърне в първия военен оператор на новия лек вертолет на Bell. Моделът 505 полетя за първи път през ноември 2014 г. и влезе в търговска експлоатация през март 2017 г. До момента са произведени над 200 броя от тази машина.

ВВС на Черна гора днес разполагат само с вертолети. През миналата година бяха получени три Bell 412 – два новопроизведени от модификацията EPI и един употребяван EP. Трите машини, които се използват за разнообразни операции, включително транспортни задачи, търсене и спасяване, пожарогасене от въздуха и други, струваха €30 млн. Освен това се разполага с около пет изправни Gazelle.

Коментари

blog comments powered by Disqus