Договорът за демонстратора в рамките на проекта FCAS ще бъде подписан през януари 2020Франция и Германия са се договорили за детайлите по съвместната им програма за създаване на боен самолет от следващо поколение, в рамките на проекта FCAS (Future Combat Air System) и през януари се очаква сключване на договор за създаване на технологичен демонстратор. Това е заявил изпълнителният директор на Dassault, цитиран от Reuters.

„Няма повече никакви проблеми между френското и германското правителство по отношение на проекта FCAS. Има постигната договорка на високо ниво, че трябва да се премине към следващата стъпка, а именно подписване на договор за технологичен демонстратор в рамките на януари 2020 г.”, това заявява Ерик Трапие, изпълнителен директор на Dassault.

Договорът трябваше да се сключи през тази година, но заради различни спорове между двете страни, той бе отлаган. Това принуди Dassault и Airbus на няколко пъти да напомнят на правителствата на Германия и Франция, че всяко забавяне може да е фатално за проекта.

Трапие е заявил за Reuters, че се очаква технологичният демонстратор да полети през 2026 г. и няма отстъпления от предварително определения за това срок. Той е казал още, че разговорите между Safran и MTU Aero Engines, по отношение създаването на двигатели за новия изтребител, вървят добре и се очаква скорошно споразумение и там.

FCAS е изключително амбициозен проект за създаване на система от система за осигуряване на въздушна доминация. Системата трябва да заработи от 2040 г. и включва в себе си боен самолет от следващо поколение (NGF - New Generation Fighter), широк спектър от безпилотни платформи и ново поколение въоръжение.

Франция и Германия са водещи страни във FCAS, като Испания се присъедини в проекта в началото на годината.

„Ние не се готвим за бъдещето, което ни предстои утре, а за бъдещето, което ще дойде след утре”, обобщава Трапие.

Той е отбелязал, че няма проблем с това, че Великобритания разработва сама сходен проект под името Tempest и смята, че е напълно възможно на по-късен етап страната да се присъедини към FCAS.

Коментари

blog comments powered by Disqus